Sziklaszínház

A pilisszántói Sziklaszínház

A színház bejárata egy hatalmas, fából faragott Pilis Kapu, amely akkor „jelez“, ha az alatta áthaladó látogató nem tartja magát a kapu felirataihoz. A kapu Bistuc József és Vacsi László adománya.

A bejárat mellett áll a kopjafa, melyet Csíkszereda ajándékozott a Pilisnek. Ugyanitt egy sziklára erősített Wass Albert emléktábla jelzi, hogy az országban először ebben a színházban mutattuk be két Wass Albert regény színpadi változatát. 2003-ban, Csabai János rendezésében az „Elvásik a verescsillag“ című művet, a következő évben pedig az „Ember az országút szélén“ színdarabot, felemelő körülmények között, megható sikerrel.

Az itt bemutatott produkciók mindegyike tisztelgés és főhajtás volt a Pilis történelmi múltja előtt. Ezt az irányelvet már a rendezvénysorozat főcímében is jelezni kívántuk. A fellépők és a közönség megérezték ezt a törekvést, így méltó partnerei voltak egymásnak. Egy közösséget alkotva, lelki feltöltődés volt számunkra mindegyik színházi est.

A szántói kőtörő férfiak évszázados kemény munkája fekszik a kőbánya hatalmas katlanjában. Az ő tiszteletükre állított emléktáblát az Önkormányzat a színház teraszának nagy szikláján.

Pilis teste sok ezer évnyi történelmet és titkot őriz magában. A belőle fakadó forrásvíz tőlük kapja meg sajátos ízét. A Trézsi Forrás barlang szentélyéből eredő forrásvíz itt a Pilisben az Élet Vize!

Szőnyi József
Pilisszántóért Egyesület

Sziklaszínház a YouTube-on

Pilisszántói dokumentumfilm-tár: Sziklaszínház előadások videófelvételei

Sziklaszínház

Pilist Tisztelni Jöjjetek

Időkép